Infrastructuurwerken in de gemeente

Op 21 december 2013

Een derde prioritaire beleidsdoelstelling geeft aan dat de meerderheid wil werken aan duurzame ruimtelijke kwaliteit.

Deze duurzame kwaliteit willen bereiken vertaalt zich in

Eén enige  investering voor infrastructuur jeugd / sport en dit is de bouw van de tribune voor KFC Langemark voor 25000 euro.

Daarnaast ziet deze meerderheid door te laten betalen in het recyclagepark (Diftar waarvoor 750.000 euro wordt geïnvesteerd) de hoeveelheid afval verminderen. Wij zien echt niet in hoe je afval zal laten verminderen hierdoor. Het enige wat er kan en zal gebeuren is dat het zwerfvuil zal vermeerderen en wellicht dat her en der sommigen hun vuil zelf in de fik zullen steken. Als dit een duurzame kwaliteit van de ruimte zal verwezenlijken is aldus nog maar zeer de vraag.

Een aantal acties om wat minder energie te gebruiken zoals de straatlichten doven zien wij ook niet echt als een actie om de ruimtelijke kwaliteit te bevorderen. In het beste geval kan je hier spreken over een noodzakelijke besparing.

De fietsmobiliteit bevorderen daarentegen door de aanleg van fietspaden tussen Poelkapelle en Langemark en Poelkapelle-Houthulst is wel positief. De grootste investeringen in dit kader gebeuren hier door middel van subsidies.  Jammer voor de Bikschotenaars dat ze met zoveel leden in deze meerderheid geen fietspad konden bewerkstelligen in Bikschote bij de rioleringswerken aldaar. Misschien ware het beter geweest om toch ook eens gaan luisteren wat men in onze kleinste deelgemeente daarvan vind.

Het uitvoeren van de riolering- en wegenwerken in Gistelhofstraat en Galgestraat kunnen wij ondersteunen evenals het creëren van bijkomende ruimte voor te wonen door het realiseren van bestemmingswijzigingen door opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen.

De belangrijkste actie die een duurzame ruimtelijke kwaliteit moet bewerkstelligen is de dorpskernhernieuwing in Langemark. Hier hebben we grote vragen of dit echt de bedoeling is om dit te realiseren door deze coalitie in deze legislatuur.

  1. Wij begrijpen dat het project slechts gedeeltelijk zal verwezenlijkt kunnen worden gezien slechts 3500000 voorzien wordt in het meerjarenplan. Dit is weliswaar dubbel zoveel als voor het sociaal huis maar ons lijkt dit project meer dan dubbel zo groot als het aanbouwen van een sociaal huis aan het gemeentehuis.

Dergelijk project zouden wij eerder begroten op ongeveer het dubbele aan investeringskosten voor de gemeente. Dus het lijkt er ons op ofwel wordt dit een dorpskernhernieuwing light versie ofwel zal er finaal terug niets van komen.

Vergelijk ook bv met de kost voor “Herstel” en onderhoud van de buurtwegen, trage wegen en fietspaden die er nagenoeg niet zijn – dit beloopt al 825.000 euro.

  1. Bovendien worden alle investeringsbudgetten voor de dorpskernhernieuwing geplaatst op het einde van de legislatuur. Waarom niet onmiddellijk en eerst dit doen. Geniet dit niet een grotere voorrang dan het sociaal huis en de investeringen die jullie plannen voor Diftar.  Deze dorpskernhernieuwing  wordt toch al verschillende legislaturen beloofd en de burgers zijn daar werkelijk op aan het wachten. Als er afgewacht wordt zal dit wellicht bij de minste tegenvaller direct weer afgevoerd worden.
  2. Er wordt als grote voorwaarde aangebracht dat de Vlaamse subsidie voor de riolering er moet zijn.

Hopelijk zijn hier niet zoveel haken en ogen aan, dat dit project finaal terug wordt doorverwezen naar de volgende legislatuur.

Vervolgens lezen wij een aantal acties m.b.t herstel van onderhoud van de wegen. Deze willen wij toejuichen.

Het uitrusten van de technische dienst/groendienst met materiaal – vnl voertuigen is vanzelfsprekend en willen we ons niet over uitlaten gezien we de huidige status van dit materiaal niet beoordeeld hebben.

Het ondergronds brengen van elekriciteitskabels in de Statiestraat en markt is een actie voor de distributiebeheerder. Wie kan daar wat op tegen hebben.

De oprichting van de woonwinkel  … Wat moeten we daar op zeggen ! Wat we zelf niet kunnen in een aparte entiteit gaan steken en bijkomend overheid genereren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is