gemeentebelastingen en opcentiemen stijgen niet: onze reactie

Op 3 januari 2014

Op de gemeenteraad van december kwamen ook de gemeentebelastingen en opcentiemen aan bod.  De meerderheid kondigde met enige trots aan dat de belastingen en opcentiemen niet zouden stijgen. 

We waren dan zeer benieuwd naar de mening en het stemgedrag van Open_VLD mbt de hoogte van deze belasting. We zien dat zij in de gemeenteraad van 17 december 2007 voltallig een neen gaven tegenover deze hoge vorm van belasting, wellicht ook goed wetende dat dit een van de hoogste percentages is uit de ganse Provincie of bij uitbreiding het Vlaams gewest.

In de clustergemeentes is de aanvullende belasting op de personenbelasting in 2012 iets lager dan 7.5 % terwijl gemiddelde in de Provincie 7.43 % en in het Vlaams Gewest 7.30 %.  Bij onze gemeente ligt deze op 8%. 

Schermen met absolute getallen van de meerderheid ten aanzien van de cluster waarmee we vergeleken worden of tav Provincie of Vlaams Gewest heeft weinig zin. De werkende Langemark-Poelkapellenaar heeft daar zeer weinig boodschap aan.

Bij de stemming van dit punt, volgde Open-VLD en keurde dit punt goed.  Ze ging hiermee in tegen hun eigen stelling van 2007.

 

Een volgend punt behandelde de opcentiemen op de onroerende voorheffing.  De opcentiemen blijven met 1900 onveranderd t.o.v. voorbije jaren.

Zoals we bij N-VA  al eerder lieten opmerken zijn we met 1900 opcentiemen bij de hoogste van Vlaanderen … Slechts 14 van de 307 gemeenten in Vlaanderen hadden in 2012 nog hogere opcentiemen op de onroerende voorheffing!

Wij bemerken dat in het Belfiusrapport de gemiddelde opcentiemen voor de clustergemeenten komt op 1.614 opcentiemen, in de Provincie is dit gemiddelde 1.749 opcentiemen en voor het Vlaams Gewest is dit gemiddelde 1413 opcentiemen.

Deze cijfers spreken voor zichzelf en door de opcentiemen dermate hoog te houden in Langemark-Poelkapelle samen met hoge aanvullende personenbelasting maak je de gemeente weinig aantrekkelijk voor jonge werkende gezinnen om zich hier te komen vestigen of voor bedrijven om hier economische activiteit te ontwikkelen. We waren terug benieuwd naar standpunten Open-VLD maar opnieuw gingen ze in tegen hun stemgedrag van 2007 en keurden ze dit mee goed.

En tot slot kwam ook nog de algemene aanvullende gemeentebelasting van €150,- per gezin aan bod. Deze bijkomende belasting werd ingevoerd om de gemeentekas te spijzen.

We citeren graag nog even uit het verslag van de gemeenteraad van 22 december 2008:

'Dhr. Frank Gheeraert zegt dat Open VLD de belastingsreglementen nooit heeft goedgekeurd omdat zij het tarief van €150,-  te duur vinden. Dhr. Gheeraert zegt dat zij ook nu de belasting niet zullen goedkeuren.'

Einde citaat…

Wat moeten wij hierop nu zeggen , we worden er zowaar poetisch van:  Rozen verwelken, schepen vergaan, gratis dienstverlening gaat teniet (retributies omhoog) , subsidies gaan teloor maar oneerlijke belastingen blijven bestaan.

Wij gaan er van uit dat Open-VLD deze belasting nog altijd overdreven en te duur vindt en hadden dan ook gedacht dat ze voet bij stuk zouden houden. Maar helaas,... Open-VLD keurde ook deze aanvullende gemeentebelasting goed.

Vanaf morgen geven we een overzicht van subsidies die afgeschaft werden en zaken waarvoor je nu dieper in je portemonnee zal moeten tasten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is