de financiële kant van het meerjarenplan

Op 2 januari 2014

Hier is het zeer moeilijk en quasi onmogelijk als oppositie eenduidig repliek  te bezorgen of hierover te helpen meedenken in die zin dat 80 a 85 % van de uitgaven die de gemeente doet niet beschouwd worden als prioritair beleid en aldus werd hier aan de gemeenteraadsleden tot nu geen details over verstrekt.

De investeringscapaciteit lijkt ons niet zo bijzonder hoog als wat jullie willen laten blijken als we de fiscaliteit van onze gemeente beschouwen maar dat zal wellicht voor een groot stuk te maken hebben met de zeer grote schulden afbouw die de meerderheid wil bewerkstelligen. (De financiële schulden zouden zakken van 5.316.890 euro tot 3.243.625 euro)

Op een zin is dit moedig en klinkt dit wellicht positief in de oren. Anderzijds vrezen we dat dergelijk dergelijke grote schuldafbouw wel eens zou kunnen wegen op de leefbaarheid in deze gemeente op lange termijn.

Bovendien zijn de weinige investeringen die gepland zijn zoals Diftar en Sociaal huis ons insziens overdreven. Had hier niet veel beter overwogen worden om onmiddellijk te investeren in jeugd-infrastructuur ?

De belastingen worden inderdaad niet verhoogd maar met de wetenschap dat we reeds maximale belastingen betalen in deze gemeente kon dit ook niet anders. Eigenlijk blijven wij op onze honger zitten met visie om de belastingen te krijgen op een gemiddeld niveau van deze provincie.

Daarnaast zien we dat alle gemeentelijke subsidies zowat worden afgeschaft omwille van besparingen. En daar waar de burger al iets moest betalen (bv vuilniszakken, huwelijken, rijbewijzen etc …) wordt er nog een schepje toegevoegd en wordt alles duurder.

Wat ons wel opvalt is dat er bepaalde subsidies nog maar sinds kort voor de laatste verkiezingen (2010) in voege zijn en nu al weer afgevoerd worden. Als dit geen volksverlakkerij is…

Maar de verschillende belastingen & retributies komen later nog aan bod en zullen we daar wellicht in de mogelijkheid zijn deze punt per punt te bespreken.

Maar algemeen kunnen we al stellen dat deze ploeg die geen belastingsverhoging zou invoeren garant staat in dit meerjarenplan voor een diefstal bij een koppel dat in L-P een gezin wil stichten van 2 kinderen en een toekomst wil uitbouwen over de komende 20 jaar van om en bij de 310 euro per jaar. 150 euro algemene gemeentebelastingen  dewelke al jaren pure diefstal is en ongeveer 160 euro extra per jaar door afschaffing van allerhande subsisidies en premies.  Als je dit extra bedrag van 160 euro extrapoleert naar de totale bevolking kom je op pakweg 330.000 euro per jaar. Dus de besparingen bij het bestuur zelf zijn meer dan minimaal ten opzicht van wat de bevolking moet ophoesten om de financien op orde te krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is